Träningsgrupper Veberöds Brukshundsklubb

 

Ett av de roligaste sätten att träna hund är att göra det tillsammans med likasinnade i en träningsgrupp. Man hjälps åt, man delar tips och man utvecklas tillsammans.
Se vilka träningsgrupper som finns på VBK

Klubben vill därför uppmuntra till deltagande i träningsgrupper och vår målsättning är att skapa goda förutsättningar för våra medlemmar att utvecklas inom önskad hundsport.

Fördelar med att vara med i en träningsgrupp

Som träningsgrupp har man rätt till en fast träningstid där det är avsatt plats på appellplan, agilityplan eller annan mark som är nödvändig för att kunna genomföra träningen.

En träningsgrupp har alltid möjlighet att få ersättning från klubben för träningsmaterial och utrustning som behövs för att träningen ska kunna genomföras. Tag i god tid kontakt med klubbens kassör som sedan bedömer om inköpen kan godkännas direkt eller måste godkännas av styrelsen.

Om träningsgruppen vill hyra in en extern instruktör eller föreläsare vid enstaka tillfällen kan appellplanen eller stugan användas utan kostnad. Klubben kan också bidra till kostnaden för instruktören eller föreläsaren. Lämna förslag med kostnad, antal deltagare mm till styrelsen så gör styrelsen en bedömning mot bakgrund av klubbens ekonomi och rättvisa mellan de olika träningsgrupperna.

Vad krävs för att starta en träningsgrupp?

Styrelsen ska godkänna den nya träningsgruppen och träningsgruppsledaren.
Träningsgruppsledaren ska genomföra en cirkelledarutbildning hos Studiefrämjandet och eventuella uppföljande utbildningar. Klubben samarbetar med Studiefrämjandet Skåne-Blekinge och ansvarig cirkelledare/ träningsgruppsledare sköter inrapportering av närvaro till Studiefrämjandet efter varje genomfört träningstillfälle. Studiefrämjandet har krav på vad som är en träningsgrupp, krav som vi måste följa för att få ut aktivitetsbidrag.

Studiefrämjandets krav på studiecirkel

En träningsgrupp ska ha minst tre deltagare som återkommande träffas för att träna tillsammans. För att räknas som träningsgrupp så måste gruppen ha minst tre träningstillfällen på minst 9 timmar totalt under en termin. Deltagarna måste närvara en av de tre första gångerna och ytterligare två gånger för att räknas som godkända deltagare. För att räknas som en godkänd
träning så måste minst tre godkända deltagare närvara vid varje träning.

Efter varje träningstillfälle ska träningsgruppsledaren fylla i E-listan, en närvarolista, på Studiefrämjandets hemsida. Närvaro måste rapporteras in senast 30 dagar efter träningstillfället annars är den inte möjlig att rapportera. Rapporteringen är viktig eftersom klubben får bidrag för varje rapporterat träningstillfälle.

Vad förväntas av mig som träningsgruppsdeltagare

Alla deltagare måste vara medlemmar i Veberöds Brukshundklubb.

Om man är med i en träningsgrupp så förväntas man hjälpa till på våra tävlingar (Lydnad, bruks, agility eller rallylydnad) eller fixardagar varje kalenderår. (Träningsgruppen kan också anordna egna fixardagar.) Det är vanligt att deltagare i en träningsgrupp ordnar tävlingar.

Kostnad

Träningsgruppsavgiften för 2024 är 300 kr per termin och ekipage och betalas i förskott till klubbens bankgiro. Om du är med i ytterligare en träningsgrupp, eller har en hund till, så kostar det 150 kr per termin och ekipage.

Hur anmäler jag mig?

Här hittar du information om klubbens träningsgrupper. Är du intresserad av att vara med i någon grupp så tar du kontakt med respektive träningsgruppsledare. Finns det just nu ingen plats så sätts du på kölista.

Träningsgrupper

InriktningBeskrivningKontakt
Tävlings/ brukslydnad och blandad träning
Torsdagar
Kenneth Johansson
Lydnad, brukslydnad och IGP lydnad.
Vi blandar också in lite annan träning såsom rallylydnad, tricks, skogsspår och IGP spår mm för variation och motivation.
Vi hjälps åt med träningen och startar terminerna med planering och önskemål från deltagarna.

Vi tränar torsdagar 19:00-21:00
dogpro@telia.com
Tävlingslydnad
Torsdagar
gruppen
Astrid Steen och Marie Möller
Vår grupp består av, som mest, nio ekipage som tävlar bruks och lydnad i samtliga klasser.
För att vi alla ska få ut så mycket som möjligt från vår träning förväntar vi oss hög närvaro; minst 75%.
På träningarna hjälper vi varandra oavsett vilken gren eller nivå man själv har fokus på och hjälper vidareutbilda varandra för att kunna stötta på bästa sätt. Vi blandar grundövningar med momentträning, tävlingsträning och annat skoj.
Terminerna startas upp med gemensam planering och avslutas med någon trevlig social aktivitet. Målsättningen är att ha träningsläger med instruktör varje år för inspiration.
Vi tränar torsdagar 18:30-20:30
astrid.steen@hotmail.se
gardenvermland@hotmail.se
Agility tränings/tävlingsgrupp
vilande
Denna grupp riktar sig till de ekipage som redan tävlar i agility eller som har som mål att snart ge sig ut på tävlingsbanorna.

Tisdagar 18:30
Kontakta utbildningsansvarig på klubben om frågor utbildning@vbkhund.se
Rallylydnad
Irene Nilsson
Jeanette Näsman
Denna grupp riktar sig till dig som redan har grundläggande kunskaper i rallylydnad.
Vi tränar tillsammans för att bli bättre på momenten som ingår i rallylydnad och för några av oss förberedelse inför tävling.
Vi hjälps åt med att bygga banor och plocka undan ( enligt ett rullande schema) som utmannar och befäster våra kunskaper ftån nybörjare till mästare klassen.

Måndagar 18-21
irene.nilsson60@gmail.com
nennenasman72@gmail.com
Sök
Inger Jönsson
Vi är en träningsgrupp som tränar skogssök.
Tränar året runt, antingen lör- el söndag.
Anordnar ett vår- och ett höstläger.
Ambitionen för samtliga är att träningen ska leda till framtida tävlande.
olga98@telia.com
Spår
Anita Andersson
En träningsgrupp som består av ekipage som både har tankarna på framtida tävlande inom spår samt ekipage som vara vill fortsätta utvecklas inom spårandet.

Vi tränar både skogsspår, ängsspår samt hårda spår och brukslydnad.

Att umgås och ha kul med våra fyrbenta vänner är vårt huvudmotto.

Vi tränar året runt antingen på onsdagar, lördagar eller söndagar. Både förmiddags- och eftermiddagsträningar förekommer.
anita-a@veberod.live
Specialsök
gruppen - vilande
Onsdagar kl: 19:00-20:30
Träningsgrupp i specialsök Kong

Krav på att vara med: man ska ha tränat en del innan så att man kan vara självgående. Man ska ha en vis koll på hur man tränar och att hunden är intränad på just röd kong.
70% närvaro
Kontakta utbildningsansvarig på klubben om frågor utbildning@vbkhund.se